7 Νοε 2013

Η ανάκτηση

ΗΠΑ 1864. Ενώ εξελίσσεται ο Αμερικανικός Εμφύλιος, σε μια περιοχή του Νότου λευκοί κυνηγοί κεφαλών έχουν στρατολογήσει δυο μαύρους, τον Μάρκους και τον νεαρό ανιψιό του, Γουΐλ. Η αποστολή τους είναι να βρουν τον Νέιτ, έναν μαύρο ο οποίος είχε στο παρελθόν σκοτώσει τον αδερφό του αρχηγού των κυνηγών κεφαλών, Μπουρέλ, και να τον φέρουν ενώπιόν του ώστε ο τελευταίος να πάρει εκδίκηση.
Όταν οι δυο τους βρίσκουν τον Νέιτ, με την πρόφαση ότι ο αδερφός του είναι άρρωστος και τον χρειάζεται, ξεκινούν τον δρόμο της επιστροφής. Στο δρόμο οι τρεις τους δέχονται επίθεση από λευκούς και ο σκληρός Μάρκους σκοτώνεται, ενώ ο Νέιτ σώζει τη ζωή του Γουΐλ. Μόνοι οι δυο τους πλέον θα συνεχίσουν το ταξίδι, ένα ταξίδι που για κάποιον από τους δυο θα ήταν το τελευταίο. Ο Γουΐλ θα έπρεπε να διαλέξει ανάμεσα στην υπακοή στο λευκό αφέντη του που θα σήμαινε την προσωπική του ελευθερία και το θάνατο του Νέιτ, και στη διαφυγή μακριά που θα σήμαινε τη σωτηρία του ανθρώπου που του έσωσε τη ζωή, αλλά και τον διαρκή κίνδυνο του ιδίου για τη ζωή του από τους κυνηγούς κεφαλών που δεν θα του συγχωρούσαν την προδοσία.

Η ταινία μας μεταφέρει στα μέσα του 19ου αιώνα και μας περιγράφει μια περιπέτεια επιβίωσης στα πλαίσια του Αμερικανικού Εμφυλίου. Στην αμερικανική ύπαιθρο μέσα από πυκνά δάση και βάλτους, δυυ μαύροι θα ξεκινήσουν ένα ταξίδι με διαφορετικά κίνητρα ο καθένας. Στην πορεία ο κακός της υπόθεσης θα εκτιμήσει ιδιαίτερα τον χαρακτήρα του υποψήφιου θύματός του και θα προσπαθήσει να καθυστερήσει όσο είναι δυνατόν το ταξίδι. Όμως το κίνητρο του υποψήφιου θύματος, έστω κι αν ήταν κατασκευασμένο από τον θύτη, θα επισπεύσει το ταξίδι. Και η απόφαση του θύτη θα είναι πολύ μα πολύ δύσκολη.
Η ταινία απέσπασε βραβεία σε Φεστιβάλ στις ΗΠΑ. Στη χώρα μας προβλήθηκε στο 54ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

The retrieval (2013)
Σκηνοθεσία - Σενάριο: Chris Eska
Πρωταγωνιστούν: Ashton Sanders, Tishuan Scott, Keston John, Bill Oberst Jr., Christine Horn, Alfonso Freeman, Jonathan Brooks
Διάρκεια: 92'

Δείτε ένα απόσπασμα από την ταινία


Βαθμολογία υπογράφοντος: 8/10

Δεν υπάρχουν σχόλια: