2 Νοε 2013

Μην κρέμεστε από το παράθυρο

Ένα ιδιόμορφο ερωτικό τρίγωνο λαμβάνει χώρα σε μια επαρχιακή πόλη της δυτικής Ρουμανίας.
Η Κριστίνα, μαθήτρια του λυκείου, έχει μια κρυφή σχέση με έναν στρατιώτη, τον Οράτσιου, ο οποίος υπηρετεί τη θητεία του στην περιοχή της. Οι συναντήσεις τους γίνονται κρυφά σε κάποιο εγκαταλελειμένο βαγόνι, ενώ ταυτόχρονα οι συμμαθητές της βάζουν το χαζό παιδί της τάξης να της την πέσει. Όταν ένας θίασος θα έρθει για μια σειρά παραστάσεων στην πόλη, η Κριστίνα θα γνωρίσει εντελώς τυχαία τον Ντίνο, τον γόη ηθοποιό του θιάσου.
Ο Ντίνο είναι ένας ηθοποιός που έχει βαρεθεί τα κλισέ, αλλά δεν μπορεί να κάνει κι αλλιώς. Συχνά αλλάζει τις ατάκες του στις παραστάσεις με τρόπο δηκτικό προς τα όργανα της κρατικής ασφάλειας και συχνά προκαλεί την αντίδραση των υπόλοιπων ηθοποιών που νιώθουν ότι θέτει σε κίνδυνο το θίασο. Ταυτόχρονα όσο βρίσκεται στην πόλη δέχεται σειρά από ανώνυμα ραβασάκια από μια άγνωστη θαυμάστρια. Όταν στην τελευταία παράσταση θα δει την Κριστίνα ανάμεσα στους θεατές θα θεωρήσει ότι αυτή ήταν η θαυμάστρια και θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί το γεγονός. Όμως θα σφάλλει.
Ο Οράτσιου υπηρετεί τις τελευταίες ημέρες της θητείας του. Βρίσκεται τους τελευταίους μήνες στην πόλη της Κριστίνα, με την οποία ξεκινάει μια σχέση όχι όμως ολοκληρωμένη, καθώς η Κριστίνα δεν δέχεται να ολοκληρώσει πριν από αρραβώνα ή γάμο. Μια επίσκεψη της Κριστίνα στο στρατόπεδο θα δώσει τροφή στους συντρόφους του Οράτσιου να τον πειράξουν και να τον πείσουν να την αρραβωνιαστεί μέσα στο στρατόπεδο. Εκεί κάπου θα αρχίσουν τα προβλήματα στο ζευγάρι που θα δώσουν τροφή για την πλοκή της ιστορίας.
Οι χαρακτήρες θα μπουν σε μια διαδικασία όπου τα σχέδιά τους θα ματαιωθούν.

Η πρώτη ταινία του σημαντικού Ρουμάνου σκηνοθέτη Νάε Καράνφιλ μας εισάγει στο πνεύμα των ταινιών που θα γυρίσει αργότερα ο σκηνοθέτης. Χιούμορ και σάτιρα συνδυάζονται αρμονικά με τις γλυκόπικρες καταστάσεις της ζωής των νέων, τις ανησυχίες τους γύρω από τον έρωτα και τη ματάιωση των φιλοδοξιών τους. Από τη μια έχουμε μια ανήλικη κοπέλα που θέλει να ξεφύγει από την κοινωνία της μικρής της πόλης και να ακολουθήσει την πρόκληση ενός νέου έρωτα που θα της δώσει προοπτική πάνω και στις δικές της προσωπικές φιλοδοξίες για μια καριέρα στο θέατρο. Από την άλλη έχουμε δυο νέους, έναν ηθοποιό που ψάχνει τον εφήμερο έρωτα μετά από έναν αποτυχημένο γάμο, αλλά ταυτόχρονα έχει μπει στο μάτι του καθεστώτος, κι έναν στρατιώτη στις τελευταίες ημέρες της θητείας του που βλέπει να χάνει τον έρωτα της ζωής του, αλλά δεν θα υποκύψει.
Η ταινία χωρίζεται σε τρία μέρη που τιτλοφορούνται "η μαθήτρια", "ο ηθοποιός" και "ο στρατιώτης", τα οποία παρουσιάζουν την ίδια ιστορία μέσα από τους διαφορετικούς πρωταγωνιστές. Για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, η ιστορία συχνά πηγαίνει προς τα πίσω και επαναλαμβάνει ορισμένες σκηνές από τα προηγούμενα μέρη, από διαφορετική όμως οπτική. Στο τέλος όλα τα μυστήρια που καλύπτουν την ιστορία λύνονται και ο κάθε πρωταγωνιστής θα πάρει το δρόμο του προς το άγνωστο.
Η ταινία προβλήθηκε στη χώρα μας το 2007 στο αφιέρωμα του 48ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για τον σκηνοθέτη, διατηρώντας τον αυθεντικό του τίτλο. Ο ελληνικός τίτλος της ταινίας δόθηκε κατά το 54ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης στα πλαίσια του αφιερώματος για τις Βαλκανικές ταινίες της εικοσαετίας 1993-2013.
Απέσπασε το βραβείο της Κριτικής Επιτροπής στο Φεστιβάλ Μεσογειακών ταινιών του Μονπελιέ.

È pericoloso sporgersi (1993)
Σκηνοθεσία - Σενάριο: Nae Caranfil
Πρωταγωνιστούν: Nathalie Bonnifay, George Alexandru, Marius Stanescu, Valentin Teodosiu, Florin Calinescu, Liviu Topuzu, Marius Florea Vizante, Marcela Motoc
Διάρκεια: 104'

Παρακολουθήστε την ταινία (με αγγλικούς υπότιτλους)


Βαθμολογία υπογράφοντος: 8,5/10

Δεν υπάρχουν σχόλια: