15 Οκτ 2013

Το απαγορευμένο ποδήλατο

Η Γουάτζντα είναι ένα ατίθασο 10χρονο κορίτσι που ζει με τη μητέρα της σε ένα προάστιο του Ριάντ, της πρωτεύουσας της Σαουδικής Αραβίας, μιας χώρας όπου η ελευθερία των γυναικών είναι περιορισμένη και ο θρησκευτικός φανατισμός μεγάλος. Ο πατέρας της συνεχώς λείπει και πρόκειται να παντρευτεί μια δεύτερη γυναίκα.
Μετά από ένα παιδιάστικο μάλωμα με το γειτονόπουλο και φίλο της, Αμπντουλάχ, η Γουάτζντα βάζει σκοπό να παραβγεί μαζί του σε κόντρα με ποδήλατο. Όμως η Γουάτζντα, όπως και κάθε κορίτσι στη Σαουδική Αραβία, δεν έχει ποδήλατο καθώς θεωρείται ταμπού και άσεμνο για μια γυναίκα να οδηγεί ποδήλατο.
Καθώς μια μέρα πηγαίνει στο σχολείο βλέπει ένα πράσινο ποδήλατο σε ένα μαγαζί και βάζει στόχο να το αγοράσει. Όμως είναι ακριβό, ενώ ταυτόχρονα η μητέρα της αρνείται να την βοηθήσει να το αγοράσει, καθώς η ίδια είναι απασχολημένη περισσότερο με το να αποτρέψει το σύζυγό της να ξαναπαντρευτεί.
Έτσι η Γουάτζντα αποφασίζει μόνη της να βρει τα χρήματα, είτε εκμεταλλευόμενη οικονομικά ακόμη και συμμαθήτριές της είτε πουλώντας τους χειροτεχνήματα δικά της. Όταν όμως δέχεται επίπληξη από τη διευθύντρια, αποφασίζει να αλλάξει.
Ο διαγωνισμός του Κορανιού που θα έδινε ένα σεβαστό ποσό στη μαθήτρια που θα επικρατούσε, είναι το μεγάλο κίνητρο της Γουάτζντα. Και ο καταστηματάρχης θα φυλάξει το ποδήλατο γι' αυτό το ατίθασο κορίτσι.

Η ταινία αυτή έχει πολλές ιδιαιτερότητες. Κατ' αρχάς και μόνο το ότι έχει γυριστεί εξ ολοκλήρου στη Σαουδική Αραβία, όπου ο κινηματογράφος είναι απαγορευμένος, και πόσω μάλλον το ότι έχει γυριστεί από γυναίκα σκηνοθέτη και θίγει το καθεστώς ανελευθερίας των γυναικών, την καθιστά ανάμεσα στις πιο ενδιαφέρουσες ταινίες που μπορεί κάποιος να παρακολουθήσει. Πέραν του ότι περιγράφει τις σκληρές συνθήκες διαβίωσης των γυναικών, μας δίνει μια εικόνα (έστω όχι απόλυτα αντικειμενική) για τη συντηρητική κοινωνία της Σαουδικής Αραβίας και τη θρησκευτική επιβολή της Σαρία ακόμη και στις πιο απλές στιγμές της καθημερινής ζωής.
Σε μια χώρα όπου ο λόγος των αντρών είναι νόμος και όπου ο λόγος των γυναικών ουσιαστικά δεν υπάρχει, ένα χαμογελαστό κορίτσι δίνει την ελπίδα ότι κάτι μπορεί να αλλάξει. Η αύρα που αποπνέει το αθώο και ταυτόχρονα πονηρό χαμόγελο της Γουάτζντα γκρεμίζει κάθε τείχος του συντηρητισμού και κατανικάει κάθε συμβιβασμό.
Και μόνο για τις όλες αυτές τις ιδιαιτερότητές της, η ταινία άξιζε να πάρει βραβεία. Πολλά βραβεία κοινού σε σημαντικά φεστιβάλ ανά τον κόσμο, καθώς και ένα ειδικό βραβείο στη Βενετία αποτελούν μια μεγάλη επιβράβευση για τη σκηνοθέτη της ταινίας, ενώ ειδική μνεία θα πρέπει να γίνει στη νεαρή πρωταγωνίστρια, Waad Mohammed, που παρά το νεαρό της ηλικίας της κατορθώνει μια ερμηνεία που θα ζήλευαν ακόμη και οι πιο διάσημοι αστέρες του κινηματογράφου. Άραγε θα την ξαναδούμε ποτέ να πρωταγωνιστεί σε κάποια ταινία;

Wadjda (2012 - وجدة‎)
Σκηνοθεσία - Σενάριο: Haifaa Al Mansour
Πρωταγωνιστούν: Waad Mohammed, Reem Abdullah, Abdullrahman Al Gohani, Ahd Kamel, Sultan Al Assaf, Ibrahim Al Mozael, Noof Saad, Mohammed Zahir, Sami Hazim
Διάρκεια: 98'

Δείτε το τρέηλερ της ταινίας


Βαθμολογία υπογράφοντος: 9/10

Ο υπογράφων παρακολούθησε την ταινία στον κινηματογράφο Φαργκάνη στη Θεσσαλονίκη στις 11 Οκτωβρίου 2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: