10 Ιουλ 2013

Bal-Can-Can

Δυο φίλοι από τα Σκόπια, ο Βίτομιρ κι ο Σεραφίμ, επιχειρούν να περάσουν παράνομα τα σύνορα της Ιταλίας από τη Γιουγκοσλαβία, με τη βοήθεια ενός Κοσοβάρου μαφιόζου, του Σέφκετ Ραμαντάνι. Ενώ ο Βίτομιρ ξεφεύγει, ο Σεραφίμ συλλαμβάνεται από Γιουγκοσλάβους φύλακες.
Χρόνια αργότερα κι αφού πλέον η Γιουγκοσλαβία έχει διασπαστεί, εν έτει 2001, ο γιος του Σεραφίμ, Τρενταφίλ Καράνφιλοφ ζει στα Σκόπια με τη σύζυγό του, Ρούζα, και την πεθερά του, Ζούμπουλα, η οποία τον μισεί. Τότε ξεσπάει πόλεμος μεταξύ των σλαβοφώνων και των αλβανοφώνων κι ο Τρενταφίλ προκειμένου να ξεφύγει, φεύγει μαζί με σύζυγο και πεθερά κρυφά στη Βουλγαρία. Στο δρόμο για τη Μαύρη Θάλασσα, η γιαγιά Ζούμπουλα πεθαίνει, όμως γραφειοκρατικοί λόγοι δεν τους επιτρέπουν να την θάψουν εκεί και να συνεχίσουν το ταξίδι τους. Έτσι αγοράζουν ένα χαλί και την τυλίγουν μέσα σε αυτό, ώστε να περάσουν ανενόχλητοι τα σύνορα για τα Σκόπια.
Στο δρόμο, όμως, κάποιοι κλέβουν το χαλί μαζί με τη γιαγιά. Όντας σε απόγνωση, ζητούν τη βοήθεια του Σαντίνο, γιου του Βίτομιρ, ο οποίος ζει στη Ρώμη και έχει κάποιες διασυνδέσεις με τη μαφία στα Βαλκάνια, μήπως και μπορέσουν και βρουν το χαλί με τη γιαγιά.
Τότε αρχίζει ένα μάταιο ταξίδι σε όλη την πρώην Γιουγκοσλαβία, ακολουθώντας τα ίχνη του χαλιού. Πρώτα συναντούν έναν Έλληνα έμπορο χαλιών, μετά έναν πλούσιο Σέρβο και εγκληματία πολέμου συν τοις άλλοις στο Βελιγράδι, έναν λαθρέμπορο ναρκωτικών στο Μαυροβούνιο, εμπλέκονται σε μια βεντέτα μιας κροατικής και μιας μουσουλμανικής οικογένειας σε ένα χωριό στη Βοσνία, για να καταλήξουν στο σωματέμπορο γιο του Σέφκετ Ραμαντάνι στο Κόσοβο.

Η ταινία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένα road movie γεμάτο με κωμικοτραγικές σκηνές σε μία περιοχή όπου πριν από πολύ λίγα χρόνια ένας εμφύλιος πόλεμος κατακερμάτισε ένα ολόκληρο κράτος. Πίσω από την αγωνία των πρωταγωνιστών, αλλά και του θεατή, για την ευτυχή κατάληξη της ανεύρεσης της νεκρής γιαγιάς, βλέπουμε επίσης και τα αποτελέσματα αυτού του πολέμου. Η ταινία μας παρουσιάζει λιτά και με τόνο χιουμοριστικό ποιοι άνθρωποι έχουν επιβιώσει και έχουν πλουτίσει από τον πόλεμο και από κάθε είδους πόλεμο γενικότερα. Ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος δεν αφήνει στο απυρόβλητο καμία εμπλεκόμενη πλευρά, ούτε καν του δικού του έθνους. Απέσπασε το βραβείο των κριτικών κινηματογράφου στο φεστιβάλ της Μόσχας.

Бал-Кан-Кан (2005)
Σκηνοθεσία - Σενάριο: Darko Mitrevski
Πρωταγωνιστούν: Vlado Jovanovski, Adolfo Margiotta, Zvezda Angelovska, Branko Đurić, Jelisaveta Šablić, Antonella Troise, Toni Mihajlovski, Emil Ruben, Miodrag Krivokapić, Goran Ilić, Petar Božović, Dejan Ačimović, Nikola Kojo, Vasko Todorov, Branko Ognjanovski, Petar Mirčevski, Irena Ristić
Διάρκεια: 89'

Δείτε το βίντεοκλιπ του μουσικού θέματος της ταινίας, με σκηνές από την ίδια την ταινία


Βαθμολογία: 8/10

Δεν υπάρχουν σχόλια: