25 Απρ 2013

Η επίθεση

Ο γιατρός χειρουργός Αμίν Τζαφααρί, Άραβας στην καταγωγή, βραβεύεται από την ακαδημία του Τελ Αβίβ για το έργο του στο νοσοκομείο της πόλης. Αν και Άραβας, χαίρει της εκτίμησης των Ισραηλινών συναδέλφων του καθώς και του συμβούλου ασφαλείας του νοσοκομείου, του οποίου είχε σώσει τη μητέρα.
Μια μέρα όμως μετά τη βράβευση, σε μια επίθεση αυτοκτονίας σε ένα εστιατόριο στο κέντρο του Τελ Αβίβ με 17 νεκρούς, σκοτώνεται η σύζυγός του, Σιάμ, η οποία όμως υποτίθεται ότι έλειπε στη Ναζαρέτ. Οι αρχές είναι πεπεισμένες ότι για την επίθεση ευθύνεται η ίδια η Σιάμ, και από τότε η ζωή του Αμίν γίνεται μια κόλαση.
Οι αρχές τον ανακρίνουν, ενώ ο ίδιος δεν ήξερε τίποτα και ούτε μπορούσε να φανταστεί ότι η Σιάμ μπορούσε να κάνει κάτι τέτοιο. Ο ίδιος αναγκάζεται να φύγει από το νοσοκομείο, ενώ μια συνάδελφός του προθυμοποιείται να τον φιλοξενήσει.
Όταν επιστρέφει στο σπίτι του για να το δει ρημαγμένο, βρίσκει ένα γράμμα, το οποίο θα του ανατρέψει όλα όσα ήξερε για τη Σιάμ. Πεπεισμένος πλέον και ο ίδιος ότι η Σιάμ έκανε την επίθεση αυτοκτονίας, φεύγει στη Ναμπλούζ για να μάθει ποιος, πώς και γιατί της έκανε πλύση εγκεφάλου και την οδήγησε στην πράξη αυτή, καταστρέφοντας την ίδια και τη ζωή του.

Άραγε πώς είναι η ζωή ενός Άραβα στο Ισραήλ; Ο λόγος του Αμίν στην Ακαδημία του Τελ Αβίβ στην αρχή συνοψίζει πώς νιώθει ένας μέσος Άραβας μέσα σε ένα κράτος που λόγω καταγωγής τον θεωρεί εχθρό, αλλά ταυτόχρονα δίνει και ένα μήνυμα ειρήνης και συμφιλίωσης. Έρχεται όμως σε αντίθεση με ό,τι έκανε η ίδια η σύζυγός του την επομένη, κάτι που ο ίδιος αγνοούσε. Έρχεται επίσης σε αντίθεση με όσα ο ίδιος συναντάει στη Ναμπλούζ, στα κατεχόμενα εδάφη της Δυτικής Όχθης. Εκεί καλείται να αποφασίσει τις επόμενες ενέργειές του. Θα επιθυμήσει την τιμωρία των ανθρώπων που του στέρησαν τη γυναίκα και τη ζωή ή θα παραμείνει σιωπηλός ώστε να μην επιτεθούν οι δυνάμεις καταστολής του Ισραήλ στα κατεχόμενα, όπου ανάμεσα σε τρομοκράτες μπορούν να χάσουν τη ζωή τους αθώοι και συγγενείς του;
Η ταινία βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Αλγερινής Γιασμίνα Χάντρα. Απέσπασε ειδικό βραβείο στο Σαν Σεμπαστιάν. Στη χώρα μας προβάλλεται στους κινηματογράφους από τις 14 Μαρτίου 2013.

L' attentat (2012)
Σκηνοθεσία: Ziad Doueiri
Σενάριο: Ziad Doueiri, Yasmina Khadra, Joelle Touma
Πρωταγωνιστούν: Ali Suliman, Evgenia Dodena, Reymond Amsalem, Dvir Benedek, Uri Gavriel, Ruba Salameh, Karim Saleh, Ramzi Makdessi, Nisrine Seksek
Διάρκεια: 102'

Δείτε το τρέηλερ της ταινίας


Βαθμολογία υπογράφοντος: 7,5/10

Ο υπογράφων παρακολούθησε την ταινία στον κινηματογράφο Φαργκάνη στη Θεσσαλονίκη στις 24 Απριλίου 2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: