18 Απρ 2013

Η ωραία κοιμωμένη

Φεβρουάριος 2009. Στην Ιταλία η ιστορία της Ελουάνα Ενγκλάρο συγκλονίζει. Η κοπέλα βρίσκεται σε κώμα εδώ και 17 χρόνια και οι πολιτικοί και κοινωνικοί κύκλοι είναι διχασμένοι ως προς τη συνέχιση ή τη διακοπή της αναπνευστικής υποστήριξής της.
Ο γερουσιαστής Μπεφάρντι, έχοντας ζήσει τον πόνο της απώλειας της συζύγου του έπειτα από μακρά ασθένεια, αλλά και το πόσο εκείνη είχε υποφέρει, ετοιμάζεται να κατεβεί στη Ρώμη για να ψηφίσει ενάντια στο νόμο που πρότεινε η κυβερνητική παράταξη στην οποία συμμετέχει, ο οποίος προβλέπει ότι δεν μπορεί για κανέναν να διακόπτεται η αναπνευστική και διατροφική υποστήριξη ενός ασθενούς. Και είναι αποφασισμένος να το κάνει, παρά τις πολιτικές συνέπειες που θα έχει ο ίδιος.
Ταυτόχρονα η κόρη του, Μαρία, φεύγει για το Ούντινε όπου νοσηλεύεται η Ελουάνα. Όντας σε κόντρα με τον πατέρα της, καθώς νόμιζε ότι ο ίδιος ήταν η αιτία του θανάτου της μητέρας του, η Μαρία έχει γίνει ακτιβίστρια του Κινήματος υπέρ της Ζωής και φεύγει για να διαδηλώσει και να προσευχηθεί υπέρ της ζωής της Ελουάνα.
Εκεί γνωρίζει και ερωτεύεται τον Ρομπέρτο, που βρίσκεται εκεί για τον εντελώς αντίθετο λόγο. Ο Ρομπέρτο συνοδεύει τον μικρό του αδερφό, ο οποίος είναι ψυχωτικός και συχνά οδηγείται σε βίαιες αντιδράσεις.
Ταυτόχρονα εξελίσσονται δύο ακόμη ιστορίες. Η Ρόσσα, όντας ναρκομανής, θέλει να αυτοκτονήσει και κόβει της φλέβες της σε ένα νοσοκομείο. Εκεί την σώζει ένας νοσοκόμος, ο Πάλιντο, ο οποίος προσπαθεί με κάθε τρόπο να την κρατήσει στη ζωή και βρίσκεται στο πλευρό της νυχθημερόν. Παρά την εντολή του διευθυντή του νοσοκομείου να την αφήσουν να φύγει, ο ίδιος αναλαμβάνει την ευθύνη, κι όταν η Ρόσσα ξυπνάει και επιχειρεί ξανά να αυτοκτονήσει, ο Πάλιντο βρίσκεται εκεί για να την ξανασώσει και να την πείσει ότι πρέπει να ζήσει.
Μια ταλαντούχα πρώην ηθοποιός έχει αποσυρθεί από την καριέρα της και από την οικογένειά της, έχει θυσιάσει τη ζωή της στην προσευχή με την ελπίδα ότι θα δει τη μικρή της κόρη να ξυπνάει από το κώμα στο οποίο βρίσκεται. Παρά τις προσπάθειες του συζύγου και του γιου της να την πείσουν να ξαναβρεί τη ζωή της, εκείνη είναι ανένδοτη προσμένοντας στωικά την κόρη της. Οι δυο άνδρες πλέον βρίσκονται σε δίλημμα: να χάσουν την κόρη για να ξαναβρούν τη μητέρα ή να κρατήσουν την ήδη χαμένη κόρη χάνοντας και τη μητέρα.

Οι τέσσερις ιστορίες κινούνται μεταξύ της ζωής και του θανάτου, της υγείας και της αρρώστειας. Η ζωή είναι το πιο πολύτιμο αγαθό. Έχουμε όμως το δικαίωμα να επιβάλλουμε σε κάποιον τη ζωή;
Η περίπτωση της Ελουάνα είχε συγκλονίσει την Ιταλία πριν τέσσερα χρόνια και είχε προκαλέσει μέχρι και πολιτική σύγκρουση μεταξύ του πρωθυπουργού Μπερλουσκόνι και του προέδρου Ναπολιτάνο. Ο ίδιος ο πατέρας της Ελουάνα επιθυμούσε τη διακοπή της τροφοδοσίας της κόρης του, όμως περίμενε αυτό να γίνει νόμιμα. Στην υπόθεση της Ελουάνα βρέθηκαν αντιμέτωπες δύο ιδεολογίες, οι βαθιά θρησκευόμενοι επιθυμούσαν τη συνέχιση της υποστήριξης, ενώ οι ριζοσπαστικοί ήταν υπέρ της ευθανασίας. Τελικά ο φυσικός θάνατος της Ελουάνα θα προλάβει όλες τις νομικές διαδικασίες.
Η ταινία ασκεί κριτική, προσπαθώντας να κρατήσει ίσες αποστάσεις, προς όλες τις προεκτάσεις του ζητήματος της ευθανασίας, καθώς και του πολιτικού συστήματος και της παρέμβασης των θρησκευτικών κύκλων σε αυτό. Το ζήτημα της διαχείρισης του θανάτου περνάει στον ίδιο τον άνθρωπο, όπως όμως και το ζήτημα της διαχείρισης της ζωής. Είναι φυσική η αντίδραση του ανθρώπου μπροστά στο θάνατο είτε το δικό του είτε του συνανθρώπου του. Η ταινία επίσης επικεντρώνει και στον τρόπο αντίδρασης των ανθρώπων όταν βρίσκεται μέσα στην οικογένειά τους το πρόβλημα της ασθένειας, όταν βλέπουν τον αδερφό τους, την κόρη τους, τη μητέρα τους, τη σύζυγό τους να υποφέρει. Γνωρίζουν ότι πρέπει να θυσιάσουν πολλά, ώστε να τους προσφέρουν την ευτυχία και τη ζωή. Αν μπορούν...
Η ταινία απέσπασε βραβείο κριτικών στο Σάο Πάουλο και βραβείο Brian στο φεστιβάλ της Βενετίας. Στη χώρα μας προβάλλεται από τις 27 Δεκεμβρίου 2012.

Bella addormentata (2012)
Σκηνοθεσία: Marco Bellocchio
Σενάριο: Marco Bellocchio, Veronica Raimo, Stefano Rulli
Πρωταγωνιστούν: Toni Servillo, Alba Rohrwacher, Pier Giorgio Bellocchio, Maya Sansa, Michele Riondino, Fabrizio Falco, Isabelle Huppert, Gianmarco Tognazzi, Brenno Placido, Roberto Herlitzka, Federica Fracassi
Διάρκεια: 115'

Δείτε το τρέηλερ της ταινίας

Βαθμολογία υπογράφοντος: 8/10

Ο υπογράφων παρακολούθησε την ταινία στον κινηματογράφο Φαργκάνη στη Θεσσαλονίκη στις 17 Απριλίου 2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: