29 Δεκ 2012

Γύρνα πίσω

Οι αδελφές Ραϊμούντα και Σόλε ζουν στη Μαδρίτη. Η Ραϊμούντα ζει με το σύζυγό της, Πάκο, και την κόρη της, Πάουλα, ενώ η Σόλε ζει μόνη διατηρώντας παράνομο κομμωτήριο στο σπίτι της.
Οι γονείς τους είχαν βρει πριν μερικά χρόνια τραγικό θάνατο από πυρκαγιά σε μια καλύβα στο Αλκανφόρ δε λας Ινφάντας, το χωριό στο οποίο οι δυο αδελφές μεγάλωσαν. Στο χωριό ζει και η Αγουστίνα, μια γειτόνισσα, της οποίας η μητέρα εξαφανίστηκε μυστηριωδώς την ίδια περίοδο με το θάνατο των γονιών των δυο αδελφών.
Όταν ο Πάκο δολοφονείται από την Πάουλα που βρισκόταν σε θέση άμυνας, η Ραϊμούντα προσπαθεί να καλύψει τα ίχνη της κρύβοντας το πτώμα στο διπλανό εστιατόριο, του οποίου τα κλειδιά της έχει αφήσει ο ιδιοκτήτης. Την ίδια βραδιά μαθαίνουν για το θάνατο της θείας τους, όμως η Ραϊμούντα δεν μπορεί να πάει στην κηδεία στο χωριό.
Όταν η Σόλε πηγαίνει στο χωριό για την κηδεία, βρίσκεται αντιμέτωπη με το παρελθόν της. Το πνεύμα μιας γυναίκας εμφανίζεται μπροστά της. Μήπως όμως δεν ήταν πνεύμα και ήταν μια γυναίκα ολοζώντανη; μια γυναίκα που επιστρέφει στο παρόν για να ζητήσει συγχώρεση για τις αμαρτίες και τις παραλείψεις του παρελθόντος; μια γυναίκα που ζούσε κρυφά από το χωριό από ντροπή, φροντίζοντας το μόνο συγγενικό πρόσωπο που της είχε μείνει και ήξερε ότι δεν θα μαρτυρούσε την παρουσία της.
Ποια είναι όμως η σχέση αυτής της μυστηριώδους γυναίκας με τις δύο αδελφές; Ποιο φριχτό μυστικό είχε κλονίσει τη σχέση της με τη Ραϊμούντα; Ποιος ήταν ο ρόλος της στην εξαφάνιση της μητέρας της Αγουστίνα; Πόσο ακόμη θα κρύβεται και πότε και σε ποιους θα αποκαλύψει την αλήθεια;

Η ταινία επικεντρώνεται γύρω από το χαμό αγαπημένων προσώπων και την επιθυμία της επιστροφής τους. Η αναζήτηση της αλήθειας γύρω από κάποια γεγονότα που φαίνεται να συνδέονται και η σχέση των δύο αδελφών με τη μυστηριώδη γυναίκα βρίσκονται στο προσκήνιο. Η αποκάλυψη των πραγματικών γεγονότων γίνεται σταδιακά. Στην αρχή λίγα στοιχεία δείχνουν τι πρόκειται να επακολουθήσει, όμως μετά την αποκάλυψη της μυστηριώδους γυναίκας, αλλά και της ασθένειας της Αγουστίνα, αποκαλύπτεται στο κοινό η φριχτή αλήθεια.
Πολυβραβευμένη η ταινία, έχει αποσπάσει βραβεία σε πολλά φεστιβάλ στον κόσμο τόσο για τη σκηνοθεσία του Αλμοδόβαρ όσο και για την ερμηνεία των πρωταγωνιστριών και ιδίως της Κάρμεν Μάουρα και της Πενέλοπε Κρουζ, η οποία είχε προταθεί και για Όσκαρ για το ρόλο της Ραϊμούντα. Στη χώρα μας η ταινία προβλήθηκε με τον τίτλο "Γύρνα πίσω", ο οποίος δεν μεταφράζει απόλυτα τον ισπανικό τίτλο, στις 26 Οκτωβρίου 2006.

Volver (2006)
Σκηνοθεσία - Σενάριο: Pedro Almodóvar
Πρωταγωνιστούν: Penélope Cruz, Carmen Maura, Lola Dueñas, Blanca Portillo, Yohana Cobo, Chus Lampreave, Antonio de la Torre, María Isabel Díaz, Carlos Blanco, Neus Sanz
Διάρκεια: 121'

Δείτε το τρέηλερ της ταινίας

Βαθμολογία υπογράφοντος: 9/10

Δεν υπάρχουν σχόλια: